اطلاعیه

مقالات انگلیسی درباره انعطاف پذیری و تاب آوری با ترجمه تخصصی ۲۰۲۴-۲۰۲۳

در این صفحه مجموعه مقالات انگلیسی علمی پژوهشی و علمی ترویجی (مروری) جدید در زمینه انعطاف پذیری سازمان ، انعطاف پذیری مالی ، انعطاف پذیری عملیاتی و تاب آوری سازمانی .. Flexibility , Resilience با ترجمه تخصصی مربوط به سال های ۲۰۲۴ – ۲۰۲۳ – ۲۰۲۲ و … از مجلات (ISI, JCR, اسکوپوس Scopus و…) و نشریات معتبر الزویر ( ساینس دایرکت ) ، امرالد ، اسپرینگر ، وایلی و .. موجود می باشد- مقالات ترجمه شده انعطاف پذیری کاملا تخصصی ، روان و سلیس به زبان فارسی به صورت فایل وورد WORD ترجمه و تایپ شده اند. این مقالات  به عنوان مقاله بیس برای نگارش پروپوزال ها و پایان نامه های مرتبط با انعطاف پذیری (مقاله بیس درباره انعطاف پذیری ۲۰۲۴- ۲۰۲۳ ) نیز قابل استفاده می باشند- دانلود مقالات انگلیسی در مورد انعطاف پذیری ، رایگان می باشد – مقالات ۲۰۲۴ و ۲۰۲۳ درباره انعطاف پذیری به لیست اضافه گردید. 

مقالات انگلیسی با ترجمه تخصصی 2020-2019

مقالات بیس پایان نامه در تمامی رشته ها

برای مشاهده جزییات و دانلود مقاله انگلیسی انعطاف پذیری

بر روی عنوان مقاله مورد نظر کلیک نمائید

مقالات انگلیسی درباره انعطاف پذیری و تاب آوری سازمانی با ترجمه تخصصی

  1. مقاله انگلیسی با ترجمه ۲۰۲۴ تاثیر مدیریت استراتژیک منابع انسانی و هوش مصنوعی در تعیین چابکی زنجیره تامین و تاب آوری زنجیره تامین

  2. مقاله انگلیسی با ترجمه ۲۰۲۴ ریسک تغییرات اقلیمی و انعطاف پذیری مالی: محرک های عملکرد ESG و ارزش شرکت
  3. مقاله انگلیسی با ترجمه ۲۰۲۳ دستورالعمل هایی برای مدیران بخش دولتی در مورد ارزیابی تأثیر برون سپاری بر استراتژی های تداوم کسب و کار
  4. مقاله انگلیسی با ترجمه ۲۰۲۳ تغییرات کاری و ادراک کارکنان از استفاده همکاران از سیاست کاری انعطاف پذیر
  5. مقاله انگلیسی با ترجمه ۲۰۲۲ تأثیر کووید-۱۹ بر رضایت شغلی: یک مدل تعدیلگر میانجی با استفاده از استرس شغلی و تاب‌آوری سازمانی در صنعت هتلداری تایوان
  6. مقاله انگلیسی ترجمه شده ۲۰۲۲ آیا انعطاف پذیری دورکاری، عملکرد سازمان را بهبود می بخشد؟ نقش تعدیل کننده خط مشی سازمان و حمایت مدیریت ارشد
  7. مقاله انگلیسی با ترجمه ۲۰۲۱ ریسک، انعطاف پذیری و پذیرش شریعت
  8. مقاله انگلیسی با ترجمه ۲۰۲۰ ارزیابی اقدامات بلوغ انعطاف پذیری برای سازمان های خدماتی و محصولات نرم افزاری
  9. مقاله انگلیسی با ترجمه ۲۰۲۰ انعطاف پذیری بودجه مالی و گسترش COVID-19

  10. مقاله انگلیسی با ترجمه ۲۰۲۰ سیگنال های منابع انسانی در زمینه رابطه بین عملکرد شرکت و HRM

  11. مقاله انگلیسی ترجمه شده ۲۰۲۰ محیط کاری و حق الزحمه حسابرسی
  12. مقاله انگلیسی ترجمه شده ۲۰۱۸ سیستم کاری با عملکرد بالا و عملکرد: دوسو توانی سازمانی و انعطاف پذیری منابع انسانی
  13. مقاله ترجمه شده ۲۰۱۷ : اثرات انعطاف پذیری استراتژیک و تولیدی و چابکی زنجیره تامین بر عملکرد شرکت در صنعت مد
  14. مقاله ترجمه شده ۲۰۱۲ : از پیاده سازی سیاست تا مدیریت فرآیند کسب و کار: اصولی برای ایجاد انعطاف و چابکی
  15. مقاله انگلیسی با ترجمه فارسی ۲۰۱۲: استراتژی آمیخته محصول و انعطاف پذیری تولیدی
  16. مقاله انگلیسی با ترجمه ۲۰۱۲: استراتژی آمیخته محصول و انعطاف پذیری تولیدی
  17. مقاله انگلیسی ترجمه شده ۲۰۱۲ شرایط انعطاف پذیر کاری و کاهش سطوح اعتماد
  18. مقاله انگلیسی با ترجمه ۲۰۱۱: تاثیر ISO 9000 و EFQM بر استفاده از شیوه های کار انعطاف پذیر
  19. مقاله ترجمه شده ۲۰۰۹: بودجه بندی مستمر: تطابق انعطاف پذیری بودجه با کنترل بر بودجه

مقالات انگلیسی در مورد انعطاف پذیری و تاب آوری بدون ترجمه

  1. مقاله انگلیسی ۲۰۲۳ واکنش بازار سهام به افزایش نرخ بهره آمریکا: شواهدی از یک بازار در حال ظهور
  2. مقاله انگلیسی ۲۰۲۳ تاثیر استفاده از ERP بر تمایز خدمات: نقش میانجی چابکی سازمانی
  3. مقاله انگلیسی ۲۰۲۳ تأثیر هوش تجاری بر توسعه حسابداری مدیریت با توجه به نقش میانجیگر نوع تصمیم و محیط
  4. مقاله انگلیسی ۲۰۲۳ قابلیت CRM مبتنی بر هوش مصنوعی در مراقبت های بهداشتی: تأثیر بر نوآوری خدمات
  5. مقاله انگلیسی ۲۰۲۳ بازنگری در مدیریت استراتژیک منابع انسانی: درس های آموخته شده از کووید-۱۹ و بهترین روش برای ایجاد انعطاف پذیری
  6. مقاله انگلیسی ۲۰۲۲ تاب آوری بازارهای رمزارزهای اسلامی در برابر شوک‌های کووید-۱۹ و سیاست فدرال رزرو
  7. مقاله انگلیسی ۲۰۲۲ تأثیر آموزش و تنظیم پذیری محل کار بر آسیب های جسمی دورکار در طول کووید-۱۹
  8. مقاله انگلیسی ۲۰۲۱ تفاوت های اندازه شرکت در بازده مالی ناشی از برنامه ریزی کاری انعطاف پذیر (FWAها)
  9. مقاله انگلیسی ۲۰۲۱ انعطاف پذیری زیرساخت های حمل و نقل ایالات متحده: تأثیرات بیمه ، مشوق ها و کمک های دولتی
  10. مقاله انگلیسی ۲۰۲۱ پاندمی COVID-19 و یادگیری سازمانی برای برنامه ریزی و مدیریت بلایا :چشم انداز کسب و کارهای گردشگری
  11. مقاله انگلیسی ۲۰۲۱ انعطاف پذیری برون سپاری تحت محدودیت های مالی
  12. مقاله انگلیسی ۲۰۱۹ تاثیر استراتژی فروش انعطاف پذیر فروشنده بر عملکرد و رضایت شغلی

 

انعطاف پذیری سازمان Organizational flexibility

اساسا فضای کسب و کاردر  گذشته فضایی قابل پیش بینی و کم تغییر بوده است از این رو اغلب مدل های تحلیل استراتژیک و قابلیت های سازمانی، توجه ویژه ای به قابلیت انعطاف پذیری سازمانی نداشته اند. اما در فضای بسیار رقابتی و متلاطم جدید سازمان ها باید از قابلیت تطبیق خود با تغیرات محیط برخوردار باشند و در عین حال بکوشند تا در جهت دستیابی به استراتژی های خود بر محیط کسب و کار نیز موثر واقع گردند این الزامات موجب شده است در سالهای اخیر مقوله انعطاف پذیری سازمانی بسیار مورد توجه قرار گیرد و مدل ها و چارچوب های مفیدی برای شناخت و تحلیل آن تدوین گردد.

مدل انعطاف پذیری سازمانی توسط هنک ولبدرا (Henk Volbedra) استاد دانشگاه روتردام تدوین شده که هدف از آن راهنمایی مدیران برای شناسائی و فهم گونه های مختلف انعطاف پذیری سازمانی بوده است. مدیرانی که در دهه ۱۹۸۰ بسیار مشتاق به تشکیل سازمانهایی با انعطاف پذیری پایدار بوده اند و البته مدل جامع و مناسبی را برای تحلیل آن نمی یافتند. پایان نامه دکترای ولبدرا در سال ۱۹۹۲ درباره انعطاف پذیری سازمانی منتشر گردید که توانست جوایز زیادی مانند جایزه مدیریت استراتژیک ایگور آسوف را از آن خود کند و پس از آن مدل او با استقبال زیادی از جانب تحلیل گران استراتژیک مواجه گردید.َ تدوین مدل او پاسخی بود به رویکردهای بسیار متفاوت و بعضا متناقض به مقوله انعطاف پذیری سازمانی که تحلیل گران این حوزه را دچار سردرگمی ساخته بود. در آن زمان -مانند اکنون- همه به نقش تعیین کننده انعطاف پذیری سازمان در کاهش زمان چرخه تولید محصول باور داشتند و آن را پاسخ مناسبی به تقاضاهای بازار تقسیم شده کسب و کار می دانستند اما هنوز درک مشترکی راجع به مولفه های انعطاف پذیری سازمانی حاصل نگردیده بود. اما با پیدایش تحلیل او و بعد از تمرکز بر اثربخشی در دهه ۵۰ و کیفیت در دهه ۶۰ ، انعطاف پذیری به عنوان موج سوم رقابت در دهه ۱۹۹۰ مطرح گردید.

انواع انعطاف پذیری سازمانی

انعطاف پذیری ساختاری:

انعطاف پذیری ساختاری به توانایی سازمان برای تجدید ساختار اطلاق شده است. انعطاف پذیری ساختاری به کاربرد قابلیت های مدیریتی درخصوص تغییر ساختار سازمان در برابر فشارهای داخلی و خارجی اطلاق و شامل فرایندهای تصمیم گیری و ارتباطات می شود. انعطاف پذیری ساختاری به قابلیت کارآفرینی و تشکیل تیم های مدیریتی سازمان اشاره دارد، به نحوی که سازمانها را به فرایند تصمیم گیری و ارتباط درون ساختار سازمانی و همچنین، چگونگی تحقق سریع اهداف رهنمون می سازد.

انعطاف پذیری عملیاتی:

تغییرات متواتر اما کوچک و با دامنه زمانی کم که مربوط به انجام عملیات در سازمان است و اتخاذ این رویه ها اثری بر پایداری ارتباط سازمان و محیط آن ندارد. هدف از این رویه های کنترلی انعطاف پذیری سازمانی ایجاد یکپارچگی مناسب میان سازمان و محیط آن برای انجام فرایندهای کسب و کار سازمان است.

انعطاف پذیری استراتژیک:

رویه های انعطاف پذیری که مربوط به اهداف سازمان یا محیط آن می شوند در حوزه انعطاف پذیری استراتژیک قرار می گیرند. این رویه ها به ندرت اتخاذ می گردد و معمولا مربوط به مواردی است که تغییرات بسیار مهم و اثر گذار است مثلا تغییرات تکنولوژیک، سبد جدید محصولات و خدمات در بازار یا قوانین جدید کسب و کار در محیط که می تواند مدل رقابت در آن را به صورت معنی داری دستخوش تغییر کند.

انعطاف پذیری تحقیقاتی:

انعطاف پذیری تحقیقاتی به قابلیت ایجاد تغییر در تحقیقات در واکنش به رشته های علمی در حال ظهور و نیز به توانایی پشتیبانی از انعطاف پذیری در مؤسسات تحقیقاتی اطلاق می شود.

انعطاف پذیری آموزشی:

آموزش انعطاف پذیر دراصطلاح به نوعی از آموزش اشاره دارد که بر اصول تأمین اهداف فناوری اجتماعی و اقتصادی و پرورش دانشجویان برای اهداف مورد پذیرش آینده استوار است. در نظام برنامه آموزشی، طرحهای آموزشی، محتوای دوره ها، مدیریت آموزش، روشها و دیگر جنبه های آموزش، آموزش انعطاف پذیر قابلیت بیشتری برای ایجاد توسعه پایدار فراهم میسازد.

انعطاف پذیری مالی:

 برخی معتقدند که انعطاف پذیری مالی حلقه مفقوده نظریه های ماندگار ساختار سرمایه است. آنان بر این باورند که نظریه های سنتی برای شناخت نیازهایی که با گذر زمان در فعالیت های مالی سازمانها به وقوع می پیوندد، ناکام مانده است. انعطاف پذیری مالی به توانایی یک سازمان در واکنش موثر به شوک های پیش بینی نشده در جریان نقدینگی یا فرصتهای سرمایه گذاری اطلاق میشود.

انعطاف پذیری تکنولوژی:

 انعطاف پذیری تکنولوژیکی به عنوان قابلیت سازمان برای تغییرظرفیت تکنولوژیک بر حسب نیازهای رقابتی تعریف شده است.انعطاف پذیری تکنولوژیکی به ارائه و دستیابی بیشتر به طرحهای تکنولوژیک جایگزین از ذخیره دانش موجود اطلاق شده است . انعطاف پذیری تکنولوژیکی که فرایندهای کسب و کار را پشتیبانی میکند، قادر است که تا حد زیادی ظرفیت تغییر سازمانی در خصوص تحولات محیطی را تحت تأثیر قرار دهد.