کد محصول:h137
قیمت فایل ترجمه شده ۱۵۰۰۰ تومان
تعداد صفحه انگلیسی: ۱۷
سال نشر: ———-
تعداد صفحه ترجمه فارسی: ۱۶ صفحه WORD
عنوان فارسی:
مقاله ترجمه شده عملکرد مهندسی تولید برای برآورد هزینه
عنوان انگلیسی:
Engineering Production Functions For Cost Estimation
چکیده فارسی:
در مواردی که استراتژی شرکت مبتنی بر تنوع محصولات است یا اینکه صرفهجویی از طریق تنوعبخشی به محصولات و سیستمهای ثبت اطلاعات به اندازه کافی پیشرفت نکرده باشند، برآورد هزینه را باید با استفاده از اطلاعات موجود انجام داد که در نتیجه آن خروجیهای محدودی نیز بدست خواهیم آورد. در این تحقیق به تجزیه و تحلیل سیستمهای اطلاعاتی در چنین شرایطی میپردازیم. این نوع برآورد هزینه را بر روی تولید سیمهای مقاوم الکتریکی اجرا کردیم که بیش از هزار نوع خروجی داشتهاند. در تحلیل علت و معلولی، فرایند زمانی را به عنوان محرک هزینه برای تخصیص هزینه سربار در نظر گرفتهایم.بخاطر نبود اطلاعات جاری درباره آن دسته از مراحل تولیدی که مبتنی بر نیروی انسانی هستند، از برآوردهای استانداردی استفاده کردهایم که هم سفارشهای تولید گذشته و هم نظریه عملکرد مهندسی تولید را دربر گرفته است. پیشینه نظریه اقتصادخرد با روایی این عملکردها در تضاد است. ضمنا مسائل مهمی نیز وجود دارد که از آن جمله میتوان به دشواری در دسترسی به اطلاعات اشاره نمود.اگر چه برای برنامهریزی تولید، این روششناسی را مناسب یافتیم اما روششناسی مذکور برای براورد فرایند زمانی مراحل تولیدی به صورت جداگانه کافی نیست، این در حالی است که توانستهایم به عملکردهای تولیدی دست یابیم که قدرت تشریح بسیار بالایی دارند. این بخاطر وجود خطاهای جبرانی است که در برنامهریزی روزانه اتفاق میافتد، اما با این حال در شرایطی که حاشیه سود پایین باشد، هزینه این تفاوتهای جزئی بسیار زیاد خواهد بود. از سوی دیگر، اگر از این عملکردها برای برآورد هزینه و تعیین قیمت استفاده کنیم، هنگامی که سفارش پذیرفته شده باشد ارقام بدست آمده قابل اتکا نخواهد بود.با تمام اوصاف، بصورت کلی استفاده از برنامهریزی برای تعیین ترتیب سفارشهای تولیدی و در پی آن، بهبود کارایی عملیات و دستگاهها بسیار مفید خواهد بود.
کلمات کلیدی: EPF، برآورد هزینه، برنامهریزی، صرفهجویی از طریق تنوعبخشی به محصولات، تئوری اقتصاد خرد
مقدمه
در حال حاضر موج بسیار گستردهای از محصولات شرقی به سمت اسپانیا و سایر کشورها سرازیر شده است. قیمت این محصولات بقدری پایین است که رقابت بر روی قیمت را غیرممکن ساخته است. این نشان می دهد که بسیاری از شرکتهای صنعتی در غرب نیاز به پیشرفت را احساس میکنند؛ این نیاز به پیشرفت تنها برای رشد نیست بلکه گاهی نیز برای بقا در بازار است.
به کمک شرکتهای مشاورهای، تلاشهای زیادی در جهت یافتن راه حلی برای این مسائل صورت گرفته است. برای تهیه سیستمهای کامپیوتری گسترده که معمولا بنام برنامهریزی منابع سازمان (ERP) معروف هستند، زمان و هزینههای بسیار گزافی صرف میشود. این سیستمها گروههای کاری گوناگون را با هم ترکیب و هماهنگ نموده و در نتیجه برای تقسیم مسئولیتها و کنترل عملکرد به یک سیستم استثنایی تبدیل میشوند.
وجود چنین سیستمهایی نشاندهنده پیشرفت قابلملاحظهای است که در تهیه سیستمهای اطلاعاتی برای مدیریت شرکتها، بخصوص شرکتهای بزرگ اتفاق افتاده است. این سیستمها علیرغم چنین پیشرفتی، هنوز برای تسهیم هزینههای غیرمستقیم در حوزههای خاصی دارای ضعفهایی هستند. هدف ما این است که برای این مشکل، یعنی تسهیم هزینههای غیرمستقیم در شرکتهایی که فرایندها و محصولات بسیار زیادی دارند یک راه حل جایگزین پیدا کنیم.
در حال حاضر بسیاری از شرکتها کوچک و متوسط خواستار چنین سیستمهایی هستند و استفاده از این سیستمها را آغاز کردهاند، زیرا آنها بطور کلی در این برهه زمانی که شرایط دشواری برای بازارها بوجود آمده است، نیاز به اطلاعات را احساس میکنند. این فقط بخاطر رشد رقابت بین شرکتها نیست بلکه این موضوع میتواند از این حقیقت نشات گرفته باشد که محصولات در آخرین مرحله از چرخه حیاتشان قرار دارند و این امر بر نتایج اقتصادی نیز اثر منفی خواهد داشت و در نتیجه موجب کاهش بهرهوری و جریانات نقدی خواهد شد. حساب باز کردن روی سیستمهای اطلاعاتی که قادرند با تمام شرایط احتمالی سازگار شوند، یک سرمایه گذاری بلندمدت است. مدیرانی که اینگونه فکر میکنند روی این سیستمها حساب باز میکنند و به همین خاطر، انتظار رویارویی با هرگونه پیشامدی در آینده را دارند. اما مدیرانی که اینگونه نمیاندیشند باید با عواقب تصمیماتی که بر مبنای اطلاعات نامربوط اتخاذ میکنند، روبرو شوند.
Abstract
In those cases where business strategies are based upon diversified production or where economies of scope and data capture systems are not developed enough cost estimations must be done with available data of a limited output. Our research focuses on the analysis of information systems in such situations. We have performed costs estimations in a electrical resistance wires manufacturing with more than one thousand different outputs. The cause-effect analysis was based on time process as the cost driver for overhead cost allocation. Because of the lack of current data from man-power based production stages, we used standard estimations involving past production orders and the theory of engineering production functions. Literature on the microeconomic theory objects the validity of these functions. Important problems exist such as the difficulty to obtain data. We found this methodology to be appropiated for production scheduling, but inadequate for individual time process estimation, despite the fact that we had obtained production functions with a very high explanatory power. This is due to compensation errors in diary scheduling, but individual differences are excessive for costing in low net margin situations. On the other hand, if we use the functions for cost estimation and price determination, the figures obtained cannot be trusted when the decision of orders is accepted. Nevertheless, scheduling proves very useful to rationalize the sequence of production orders and therefore to improve efficiency both of points of operation and of the plant as a whole.