کد محصول: me30
فرمت فایل word
تعداد صفحات : ۷۶ صفحه
قیمت: ۱۵۰۰۰ تومان
چکیده ۷
فصل اول ۸
معرفی ۸
مقدمه ۹
۱-۱- ریختهگری دقیق ۱۰
۱-۲- ویژگیهای این روش ۱۱
۱-۳- طبقهبندی فرآیند ریختهگری دقیق ۱۳
۱-۳-۱- قالبگیری پوستهای ۱۴
۱-۳-۲- قالبگیری توپر ۱۴
فصل دوم ۱۹
مدل مورد استفاده در ریختهگری دقیق ۱۹
۲-۱- مواد سازنده مدل ۲۰
۲-۲- مدلهای مومی ۲۱
۲-۳- مومهای تزریقی ۲۱
۲-۴- دامنه انجماد ۲۳
۲-۵- مجموعه مدل ۲۴
فصل سوم ۲۷
مواد دیرگداز مورد استفاده در ریختهگری دقیق ۲۷
۳-۱- روش قالبگیری پوسته سرامیکی ۲۸
۳-۲- مواد دیرگداز ۲۹
۳-۲-۱- ماسه سیلیسی ۳۲
۳-۲-۲- دوغاب زیرکن ۳۲
۳-۲-۳- آلومینا ۳۳
۳-۲-۴- کاینیت، سیلیمینیت و آندالوسیت ۳۳
۳-۲-۵- مولیت ۳۳
۳-۲-۶- ولاستونیت ۳۴
۳-۲-۷- دیاسپور و بوکسیت ۳۴
۳-۳- اندازه دانه ۳۴
۴-۳- چسبها ۳۴
۳-۴-۱- سیلیس کلوئیدی ۳۶
۶-۳- دوغاب سیلیس گداخته ۳۶
۳-۷-دوغاب زیرکنی ۳۹
فصل چهارم ۴۰
روشهای ساخت و تهیه قالبهای ریختهگری دقیق ۴۰
۴-۱- روش تهیه قالب برای مدلهای جیوهای ۴۱
۴-۲-دستگاههای مخلوطکننده ۴۱
۴-۳- خشککردن ۴۱
۴-۴-کنترل فرآیند ۴۲
۴-۵- فرآیند قالبگیری توپر برای آلیاژهای غیرآهنی ۴۴
۴-۶-مومزدایی قالبهای پوسته سرامیکی ۴۵
۴-۷- روشهای اعمال فشار خارجی ۴۶
۴-۸- مومزدایی و پیشگرم کردن قالبهای توپر ۴۶
۴-۸-۱-پختن و پیشگرم کردن قالبها ۴۷
۴-۸-۲- پیشگرم کردن قالب برای ریختهگری در خلاء ۴۸
۴-۸-۳- درجه حرارت پیشگرم کردن قالب ۴۸
۴-۹-روشهای ریختن ۵۰
۴-۹-۱- روش ریختهگری ثقلی ۵۰
۴-۹-۲- روش ریختهگری تحت فشار ۵۱
۴-۹-۳-روش ریختهگری به کمک خلاء ۵۲
۴-۹-۴-روش ریختهگری گریز از مرکز ۵۲
۴-۹-۵-روش ریختهگری گریزنده از مرکز عمودی ۵۳
۴-۹-۶-روش ریختهگری گریزنده از مرکز توسط دستگاههای گریز از مرکز ۵۴
۴-۱۰-راهگاه و تغذیهگذاری ۵۶
فصل پنجم ۵۹
عیوب قطعات ریختهگری دقیق و برطرف کردن آنها ۵۹
۵-۱- عیوب قطعات ریختهگری ۶۰
۵-۱-۱-نیامدها ۶۰
۵-۱-۲- سربهسرشدن ۶۳
۵-۱-۳- ترکهای انقباضی و ترکها ۶۴
۵-۱-۴- تخلخل ۶۵
۵-۱-۵- انقباض ناشی از انجماد ۶۷
۵-۲- مقایسه انواع ریختهگری با ریختهگری دقیق ۷۰
۵-۳- چگونگی تهیه و آمادهسازی مواد مصرفی ۷۲
۵-۳-۱- قالب برای ساخت مدل مصرفی ۷۲
۵-۳-۲- تهیه موم و نحوه آمادهسازی آن ۷۳
۵-۳-۳- تهیه دیرگداز و دوغاب دور مدل ۷۳
۵-۳-چگونگی انجام آزمایشها و مراحل مختلف آن ۷۳
نتایج و پیشنهادات ۷۴
منابع و مآخذ ۷۶
چکیده
فرآیند ریخته گری یکی از فرآیندهای مهم تهیه قطعات صنعتی است، که در سالهای اخیر توسعه سریعی داشته است. در این فرآیند طیف وسیعی از قطعات را می توان تولید کرد و حتی بعضی از قطعات که ساخت آنها با روش های ماشین کاری مشکل و غیر ممکن است می توان در فرآیند ریخته گری تولید کرد. فرآیند ریخته گری به انواع مختلفی از قبیل، ریخته گری تحت فشار، ریخته گری گریز از مرکز، ریخته گری در ماسه ، ریخته گری در قالب دائمی، ریخته گری دقیق و غیره تقسیم می شود. اساس تمام روش های ریخته گری، تغذیه فلز مذاب به درون حفره ای با شکل مورد نظر در درون یک قالب و به دنبال آن سرد شدن این مذاب و تولید جسمی جامد است. اختلاف اصلی فرآیندهای گوناگون روش های تهیه این قالب می باشد. در این یایان نامه با توجه به این که امروزه تولید قطعات پیچیده با دقت ابعادی بالا با روش ریخته گری دقیق از اهمیت زیادی برخوردار گردیده، مورد بررسی و تحقیق قرار گرفته است. در این تحقیق روش های ریخته گری دقیق و مراحل آن و موارد مورد استفاده در این روش بیشتر به صورت عملی شرح داده شده است. در بخش های اول این پروژه فوائد این روش و مراحل مختلف آن و انواع ریخته گری دقیق به صورت کلی بیان شده است و در بخش های بعدی به صورت مفصل شرح داده شده است و در قسمت های بعد روش های ریختن و راهگاه ها توضیح داده شده است و در بخش های آخر در مورد عیوب ریخته گری دقیق و مقایسه انواع ریخته گری با روش ریخته گری دقیق و چگونگی آماده سازی مواد مصرفی وانجام آزمایش ها و مراحل مختلف آن شرح داده شده است.
فصل اول:
معرفی
مقدمه
ریختهگری دقیق یا ریختهگری مومی فرآیند بسیار قدیمی است که امروزه به علت نیاز به تولید قطعات پیچیده با دقت ابعادی بالا از اهمیت زیادی برخوردار گردیده است. در اولین قدم باید یک مدل قابل انبساط از موم یا پلاستیک تهیه کرد این مدل سپس توسط یک لایه دیر گداز مناسب پوشش داده شده، خشک گردیده و خارج میشود. در خلال فرآیند حرارت دادن دیرگداز مواد آن بهم پیوند خورده و مدل مومی ذوب گردیده و خارج میشود. مدل پلاستیکی (معمولا پلیاستیرن) میسوزد بدون آنکه باقیماندهای از خود برجای بگذارد. سپس مذاب به درون قالب توخالی به وجود آمده ریخته میشود مدل توسط ریختن یا تزریق موم به درون یک قالب فلزی ساخته میشود. در بعضی موارد ممکن است یک مدل ساده در یک مرحله و توسط یک سیستم راهگاهی تولید گردد در حالی که در موارد دیگر مدلهای پیچیده را باید با مونتاز تعدادی از اجزای مجزا که به طور جداگانه آماده شدهاند تهیه نمود. در فرآیند پوسته سرامیکی بعد از شکلگیری مدل مومی، آن را توسط روشهای غوطهوری در دوغابی از ذرات دیرگداز بسیار نرم پوشش میدهند تا سطحی بسیار صاف پدید آید سپس آن را توسط دیرگدازهای خشنتر اندود نموده و خشک میکنند این مراحل تکرار میگردد تا قالبی با ضخامت مناسب بدست آید، اندودهای غوطهوری اولیه و ثانویه معمولا دارای چسبهای نظیر سیلکات اتیل هستند و دیرگدازها عمدتاً زیرکن، سیلیمانیت و آلومینیوم میباشند. فرآیند اندود کردن توسط پاشیدن یا غوطهوری در یک بستر روان انجام میگیرد همچنین معمول است که از مخلوطی از این دو استفاده نمایند، فرآیند قالبگیری یکتکه را میتوان جایگزین این روش نمود. در این روش مدل توسط یک اندود اولیه پوشش داده شده و درون جعبه قالب قرار میگیرد سپس اندودهای ثانویه در اطراف آن ریخته میشوند تا یک قالب یک پارچه بدست آید.
بیشترین مورد استفاده ریختهگری پوستهای سرامیکی در تولید قطعات بزرگ از فلزاتی با نقطه ذوب بالا همانند فولاد و نیکل است، فرآیند ریختهگری یکتکه عموماً برای آلیاژهای سبک و تولید قطعات کوچک و متوسط به کار میرود.
۱-۱- ریختهگری دقیق
ریختهگری دقیق روشی است که در آن مواد سازنده قالب به صورت دوغاب در اطراف مدلی که ماده سازنده آن قابل مصرف مجدد است ریخته میشود. این دوغاب خود را در درجه حرارت اتاق میگیرد. پس از خارجکردن حلال توسط ذوبکردن سوزاندن یا حلکردن محفظهای در قالب بوجود میآید.
در ریختهگری از مدلهای چوبی، فلزی، و یا پلاستیکی برای بوجود آوردن محفظه قالب استفاده میشود. این مدلها را میتوان دوباره استفاده قرار داد ولی قالبها بعد از هر استفاده از بین میروند. در ریختهگری دقیق از یک قالب مدل فلزی برای تولید مدلها استفاده میشود، که این مدلها به نوبه خود برای تولید قالبهای سرامیکی بکار میروند. در این روشها مدل و هم قالب بعد از هر بار استفاده از بین میروند. قطعات ماهیچهدار را نیز میتوان با استفاده از ماهیچههای سرامیکی در این روش تولید کرد در این حالت ماهیچهها نیز از بینرونده هستند. در جدول (۱-۱) مشخصات فرایند های اصلی ریختهگری گفته شده است.
۱-۲- ویژگیهای این روش
۱- از این روش میتوان قطعات پیچیده را براحتی تولید کرد در حالی که تهیه این قطعات از روشهای عادی ریختهگری و ماشینکاری مشکل یا غیر ممکن است.
۲- با استفاده از این روش به دلیل موادی که برای قالبگیری بکار برده میشود میتوان قطعاتی ظریف تر با دقت ابعادی بیشتر و سطوحی صاف تر در مقایسه با روشهای دیگر تولید کرد.
۳- این روش را میتوان برای ریختهگری کلیه فلزات مورد استفاده قرار داد و ریختهگری قطعاتی که در قسمتهای مختلف آن از آلیاژها و فلزات متفاوتی استفاده شدهاست نیز امکانپذیر است، مثل چرخدنده مسی که یک توپی فولادی داخل آن قرار دارد.
۴- در این روش با در نظرگرفتن شرایطی میتوان قطعاتی تا وزن ۲۵ کیلوگرم تولید کرد تولید فطعات ریختهگری بسیار سنگین تا ۵۰۰ کیلوگرم نیز گاهی امکانپذیر است.
۵- با این روش میتوان قطعاتی را تولید کرد که به پرداخت سطحی و عملیات تکمیلی نیازی نداشته باشد از این رو اهمیت انتخاب فلزاتی که بتوانند بعد از ریختهگری به سهولت ماشینکاری شوند به حداقل میرسد.